Ohjeita osakkaan remontointiin

Heinäkuun 2010 alusta tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Yksi merkittävimmistä kohdista, missä laki vaikuttaa asunto-osakeyhtiön asukkaiden toimintaan, on huoneistoremontit. Laki sisältää osakkeenomistajan ilmoitusvelvollisuuden omasta kunnossapito- ja muutostyöstä huoneistossa. Seuraavassa on tärkeimmät ohjeet kyseiseen työhön liittyen.

 

Remontin suunnittelu varaa tähän aikaa

Osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle huoneistoremonteista, jotka

Esimerkkejä kunnostustöistä, joista ilmoitus on ainakin tehtävä:

Käytännössä siis ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle jää sisustusremontit, missä ainoastaan suoritetaan maalaus- ja tapetointitöitä tai uusitaan huoneiston kiintokalusteita koskematta taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin LVIS — kalusteisiin.

Hyvä neuvo remonttia aloitettaessa on, jos et tiedä pitääkö ilmoitus tehdä, ota yhteys isännöitsijään.

 

Ilmoituksen teko

Ilmoitus on tehtävä KIRJALLISESTI ennen remontin aloitusta taloyhtiön edustajalle (isännöitsijä). Ilmoitukseen on liitettävä riittävät asiakirjat tehtävästä työstä (työselitys, piirustukset, ajankohta, tekijät ym.)

Olemme laatineet valmiin lomakkeen ilmoitusta varten, minkä voit sähköisesti lähettää kotisivuiltamme (www.aruco.fi) tai voit pyytää kaavakkeen toimistoltamme.

TYÖTÄ EI SAA ALOITTAA ENNEN KUIN YHTIÖLLÄ ON OLLUT KOHTUULLINEN AIKA ILMOITUKSEN KÄSITTELYYN! Huomio loma-aika myös isännöintitoimistossa.

Käsittelemme lähettämäsi ilmoituksen, lähetämme mahdolliset lisäkysymykset ja puutteet. Kun hallitus on muutostyön hyväksynyt, ilmoitamme siitä osakkaalle.

 

ASBESTI asia mikä voi viivästyttää remonttiasi ja tuoda lisäkustannuksia, joten varaa selvitykselle aikaa

Vuoden 2016 alussa tuli voimaan asbestilaki. Sen mukaan kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa kiinteistöissä täytyy aina tehdä asbestikartoitus. Tämä kartoitus on pakollinen ja sen kustannuksista vastaa osakas. Lisätietoja asbestiasiasta voit pyytää isännöitsijältä.

 

Kun lupa on saatu voit aloittaa työn

Valvonnan kustannuksista vastaa aina osakas.
Jos osakkaalla on esittää hallituksen hyväksymä valvoja, jolla on riittävä pätevyys ja kokemus valvonnan hoitamiseksi, niin se tulee ilmoittaa lomakkeella.
Huomioitavaa on, että taloyhtiöllä on oikeus valvoa kunnostustyötä eli hallituksella on lain mukaan oikeus hankkia asiantunteva valvoja suorittamaan valvontatyö osakkaan lukuun.

Kun kaikki on valmista

 

Lopuksi