Ohjeita osakkaan remontointiin
Heinäkuun 2010 alusta tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Yksi merkittävimmistä kohdista, missä laki vaikuttaa asunto-osakeyhtiön asukkaiden toimintaan, on huoneistoremontit. Laki sisältää osakkeenomistajan ilmoitusvelvollisuuden omasta kunnossapito- ja muutostyöstä huoneistossa. Seuraavassa on tärkeimmät ohjeet kyseiseen työhön liittyen.
Remontin suunnittelu → varaa tähän aikaa
Osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle huoneistoremonteista, jotka
- saattavat vaikuttaa kiinteistön rakenteisiin
- saattavat vaikuttaa naapurihuoneistoihin
Esimerkkejä kunnostustöistä, joista ilmoitus on ainakin tehtävä:
- kylpyhuoneen kunnostustyö, jos kosketaan vesieristeisiin eli uusitaan pintarakenteita tai jos kosketaan vesikalusteisiin tai vesi- ja viemärijohtoihin
- keittiön kunnostustyö, jos kosketaan vesikalusteisiin tai vesi- ja viemärijohtoihin
- kunnostustyö missä kosketaan äänen eristyksiin
- kunnostustyö missä kosketaan sähkö- tai tietoliikennejohtoihin
- kunnostustyö missä kosketaan kantaviin rakenteisiin
- huoneiston lattiamateriaalin vaihto nykyisestä johonkin toiseen materiaaliin, esim. jos nykyinen lattia on muovimatto ja se halutaan vaihtaa parkettiin tulee muovimatto ottaa pois ja tarvittaessa jyrsiä betoni puhtaaksi, jos se on liimattu lattiaan. Sen jälkeen asennetaan uusi materiaali sen materiaalin omien ääneneristeiden kanssa.
Käytännössä siis ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle jää sisustusremontit, missä ainoastaan suoritetaan maalaus- ja tapetointitöitä tai uusitaan huoneiston kiintokalusteita koskematta taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin LVIS — kalusteisiin.
Hyvä neuvo remonttia aloitettaessa on, jos et tiedä pitääkö ilmoitus tehdä, ota yhteys isännöitsijään.
Ilmoituksen teko
Ilmoitus on tehtävä KIRJALLISESTI ennen remontin aloitusta taloyhtiön edustajalle (isännöitsijä). Ilmoitukseen on liitettävä riittävät asiakirjat tehtävästä työstä (työselitys, piirustukset, ajankohta, tekijät ym.)
Olemme laatineet valmiin lomakkeen ilmoitusta varten, minkä voit sähköisesti lähettää kotisivuiltamme (www.aruco.fi) tai voit pyytää kaavakkeen toimistoltamme.
TYÖTÄ EI SAA ALOITTAA ENNEN KUIN YHTIÖLLÄ ON OLLUT KOHTUULLINEN AIKA ILMOITUKSEN KÄSITTELYYN! Huomio loma-aika myös isännöintitoimistossa.
Käsittelemme lähettämäsi ilmoituksen, lähetämme mahdolliset lisäkysymykset ja puutteet. Kun hallitus on muutostyön hyväksynyt, ilmoitamme siitä osakkaalle.
ASBESTI → asia mikä voi viivästyttää remonttiasi ja tuoda lisäkustannuksia, joten varaa selvitykselle aikaa
Vuoden 2016 alussa tuli voimaan asbestilaki. Sen mukaan kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa kiinteistöissä täytyy aina tehdä asbestikartoitus. Tämä kartoitus on pakollinen ja sen kustannuksista vastaa osakas. Lisätietoja asbestiasiasta voit pyytää isännöitsijältä.
Kun lupa on saatu → voit aloittaa työn
Valvonnan kustannuksista vastaa aina osakas.
Jos osakkaalla on esittää hallituksen hyväksymä valvoja, jolla on riittävä pätevyys ja kokemus valvonnan hoitamiseksi, niin se tulee ilmoittaa lomakkeella.
Huomioitavaa on, että taloyhtiöllä on oikeus valvoa kunnostustyötä eli hallituksella on lain mukaan oikeus hankkia asiantunteva valvoja suorittamaan valvontatyö osakkaan lukuun.
- Muista informoida talon muita asukkaita tekemästäsi remontista. Kirjoita ilmoitustaululle lappu, missä kerrot missä huoneistossa remontoidaan ja alkamis/arvioitu päättymispäivä ja pahoittele mahdollista häiriötä.
- Muista AINA siivota kaikki jälkesi taloyhtiön tiloissa sekä ulkopuolella.
Kun kaikki on valmista
- Valvoja toimittaa aina kirjallisen valvontaraportin isännöitsijälle, joka toimittaa sen hallitukselle
- Taloyhtiö säilyttää osakkaiden ilmoitukset ja pitää niistä huoneistokohtaista kirjaa (kts.remontti-ilmoitus) Huoneistokohtaiseen isännöitsijätodistukseen kirjautuu kaikki tekemäsi uuden lain aikana tekemäsi huoneistokohtaiset remontit ja kunnostustyöt. Näistä isännöitsijä pitää kirjaa oman isännöintikautensa ajan, eli aikaisemmat remontit ovat edellisen isännöitsijän/osakkaan vastuulla. Mikäli osakas havaitsee todistuksessaan puutteita, tulee hänen huolehtia, että kaikki tiedot ovat saatavissa. Kannattaa siis pitää itsekin kirjaa milloin on mitäkin huoneistossaan tehnyt/teettänyt.
Lopuksi
- Kunnostustöissä on noudatettava aina hyvää rakennustapaa
- Työntekijöiden tulee olla riittävän ammattitaidon omaavia henkilöitä